Είναι ένας ιστότοπος με περιεχόμενο πληροφοριακό,πολιτιστικό,λαογραφικό,ιστορικό και ότι άλλο συνεπάγεται,αποκλειστικά για την ανάδειξη αυτού του τόσο αγαπημένου τόπου του Άνω Βοΐου του Χωριού μας το ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ.
Για να μαθαίνουμε και προπαντός να μην ξεχάσουμε πότε!!!!!!

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ο Μακεδονικός Τρίτωνας






Στα Βορειοδυτικά γεωγραφικά σύνορα Πολυκαστάνου-Ζώνης και ΔΒΔ (δυτικά βορειοδυτικά) της κορυφής του παλιοκριμινίου (κορυφή του όρους Βοΐο) σε υψόμετρο 1500 μ περίπου βρίσκονται οι λίμνες(έτσι λέγεται και η τοποθεσία),η επιφάνεια τους καλύπτει περίπου 5 στρέμματα και θεωρείται ότι έχουν πολύ μεγάλο βάθος χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη αναφορά ή μέτρηση.





Απέχουν περίπου 2 ώρες πεζοπορίας από το χωριό . Η πρόσβαση δεν είναι δυνατή μόνο με τα πόδια,αλλά γίνεται και μέσω χωματόδρομου με αυτοκίνητο, αξίζει βέβαια να κάνεις την διαδρομή με.τα πόδια για.να απολαύσεις την μαγεία του τοπίου.
                                                                     

Ο τόπος γύρω από τις λίμνες είναι γεμάτος με οξιές και. χαμηλή βλάστηση.
Δημιουργήθηκαν λόγω του τοπίου και της μορφολογίας της περιοχής που χαρακτηρίζεται έντονα από τους ορεινούς όγκους, τις απότομες πλαγιές και τα οροπέδια.




 Οι λίμνες αυτές διατηρούν σχεδόν σταθερή τη στάθμη του νερού σε όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό αποδίδεται είτε στην ύπαρξη αρτεσιανών φαινομένων, είτε υπόγειων πηγών, είτε στο λιώσιμο των χιονιών, που σε μερικά σημεία διατηρείται μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, τροφοδοτούνται από τα χιόνια που σκεπάζουν τις γύρω εκτάσεις τον χειμώνα και λιώνουν την άνοιξη.



Εδώ στις λίμνες βρίσκει καταφύγιο το δρακόμορφο αμφίβιο Μακεδονικός Τρίτωνας (Triturus alpestris) είδος Αλπικού Τρίτωνα (οι ντόπιοι το αποκαλούν “ψάρι με ποδάρια”)





Ο Αλπικός Τρίτωνας που μοιάζει με μικρό δράκο, είναι ένα αμφίβιο με μήκος 8 - 12 εκ. με γκρίζα - καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες. Είναι ένα από τα τρία είδη τριτώνων της Ελλάδας.






Ζει σε λίμνες αλλά και σε νερόλακκους χωρίς πολλή βλάστηση στην υψηλή ορεινή ζώνη. Απαντάται πάντα μέσα στο νερό ή σε υγρές θέσεις κοντά σε αυτό. Τρέφεται με διάφορα υδρόβια ασπόνδυλα. Ξεχειμωνιάζει μέσα στο νερό ή κρυμμένος κάτω από πέτρες, ρίζες κλπ.





Ο αλπικός τρίτωνας είναι και ένα από τα είδη άγριας ζωής που προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και με τα οποία ασχολείται και η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.


πηγή: http//el.wikipedia.org
Φωτογραφικό υλικό :Σύλλογος Πολυκαστάνου



Δεν υπάρχουν σχόλια: