Είναι ένας ιστότοπος με περιεχόμενο πληροφοριακό,πολιτιστικό,λαογραφικό,ιστορικό και ότι άλλο συνεπάγεται,αποκλειστικά για την ανάδειξη αυτού του τόσο αγαπημένου τόπου του Άνω Βοΐου του Χωριού μας το ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ.
Για να μαθαίνουμε και προπαντός να μην ξεχάσουμε πότε!!!!!!

Το Χωριό μας

Απ όπου και αν το δείς ,όποια εποχή και αν το δείς, είναι πανέμορφο!!!!!!!










Εκεί στη γειτονιά της Πίνδου στο Άνω Βοΐο βρίσκεται το Πολυκάστανο, η αμόλυντη φύση φαντάζει παντοδύναμη.
Απέραντα βαθύσκια δάση οξιάς,καστανιάς, και βελανιδιάς περικυκλώνουν το χωριό.
Οι άνθρωποι, τα μνημεία, τα πέτρινα σπίτια μοιάζουν ξεχασμένα, υποταγμένα. Μόνο οι εποχές έχουν τη δύναμη να μεταλλάσσουν το ποικιλόμορφο τοπίο και να πιστοποιούν ότι ο χρόνος κυλά.
΄Ετσι ο επισκέπτης, έρμαιο αυτής της μαγείας, απλώς αφήνεται να τον συνεπάρει το τοπίο. Ούτως ή άλλως πάντα θα νοσταλγεί και θα ελπίζει στην επιστροφή.

Το χωριό , είναι χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές της ανατολικής προέκτασης του παλιοκριμινίου (πιο ψιλή κορυφή του όρους Βοΐο υψομ 1810μ ),ακριβώς απέναντι βρίσκεται το βουνό Κλέψιος (υψομ 1200μ) που αποτελεί ορόσημο του χωριού και είναι σαν να παρατηρεί στωικά τα τεκταινόμενα ανά τους αιώνες στο χωριό.
Από την πίσω πλευρά υψώνονται τα όρη Όντρια (υψομ1559μ)




Για τους κατοίκους του χωριού, η ζωντανή φύση είναι καθημερινότητα, ενώ για τον επισκέπτη η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του τοπίου είναι συναρπαστική αποκάλυψη.
Είναι από τα ποιο ορεινά χωριά του Βοΐου με δικό του ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα που βασίζεται στην ξεχωριστή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών του και στην ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος.



Το Πολυκάστανο απέχει από την Αθήνα 497 χλμ. από την Θεσσαλονίκη 197 χλμ. και από την Κοζάνη 87 χλμ. αντίστοιχα.
Για να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό μας, περνάτε από το Νομό Ημαθίας και συνεχίζετε για τον Νομό Κοζάνης, στην συνέχεια ακολουθείτε την παλιά επαρχιακή οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων,μόλις περάσετε το Τσοτύλι στα 4 χλμ θα ακολουθήσετε την ένδειξη της πινακίδας δεξιά προς Πολυκάστανο σε 17 χλμ με πολύ καλό δρόμο είσαστε στο χωριό.


Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Πολυκάστανο θα βρείτε εδώ.

Το Πολυκάστανο (Τοπική Κοινότητα Πολυκαστάνου - Δημοτική Ενότητα Τσοτυλίου), ανήκει στον δήμο Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πολυκάστανο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πολυκαστάνου, του πρώην Δήμου Τσοτυλίου του Νομού Κοζάνης.
Το Πολυκάστανο έχει υψόμετρο 1050 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2908324307 και γεωγραφικό μήκος 21,135703958. Η επίσημη ονομασία είναι “το Πολυκάστανον”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 174 κάτοικοι.Οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα δεν ξεπερνούν τους 70.
Το παλαιότερο όνομα του Πολυκάστανου ήταν Κλεπίστι. http://pandektis.ekt.gr


Παλαιά ονομασία :
Κλεπίστιον
ημερομηνία μετονομασίας :
20/8/1927
Νέα ονομασία :
Πολυκάστανον




Την Νέα του ονομασία του την οφείλει στα πολλά και γλυκά κάστανα που παράγει το Πολυκάστανο.



                                 
                                          

                                                Το χωριό χωρίζεται σε τρεις μαχαλάδες.
                              
                 

    τον πάνω              
Δείτε φωτογραφίες                                               





                                                 


                                                         τον κεντρικό(πλατεία)
                                                              Δείτε φωτογραφίες
          
                                                







 τον Κάτω
Δείτε φωτογραφίες





Το Πολυκάστανο είναι αναμφισβήτητα ένα στολίδι των Καστανοχωρίων και από τα πιο όμορφα μαστοροχώρια της περιοχής,η πλειοψηφία των κτηρίων είναι πέτρινα, ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με πέτρες από τα λατομεία του χωριού.

Tα περισσότερα πέτρινα σπίτια του χωριού έχουν χτιστεί μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο λόγω του ότι καταστράφηκαν από τους Γερμανούς,όσα δεν καταστράφηκαν, μαρτυρούν την τέχνη των παλιών μαστόρων αποτυπωμένη στα διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια του 19 ου αιώνα.






Στο χωριό θα πρέπει όλοι να επισκεφθούν την εκκλησία
της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1795, η εκκλησία βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα κειμήλια και οι αγιογραφίες του Ναού

.


















Επίσης ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το διθέσιο δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1952 πάνω στα θεμέλια του παλιού σχολείου.Το δημοτικό σχολείο δεν λειτουργεί από το 1988.








Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ ενισχύθηκε η αποκατάσταση ενός ξυλουργείου και ενός σιδηρουργείου σε επισκέψιμους χώρους στο χωριό.
Με την συνδρομή του προγράμματος ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.


Το ξυλουργείο θα συγκεντρώνει λαογραφικά στοιχεία τέχνης και διάφορα παραδοσιακά αντικείμενα ξυλογλυπτικής.






Το σιδηρουργείο θα αναδεικνύει αντικείμενα όπως η φυσούνα - καμίνι, το αμόνι το οποίο είναι σταθεροποιημένο σε κορμό δέντρου, ο πάγκος εργασίας, ένα χειροτρύπανο και ένα τροχείο.





Που θα Μείνετε και που θα Φάτε





                                                          Το Χωριό μας διαθέτει:








Ένα καφενείο - παντοπωλείο στην πλατεία του χωριού,όπου μπορείτε να προμηθευτείτε αναλώσιμα είδη οικιακής χρήσης.
Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τον καφέ σας, ντόπιο τσίπουρο,μπύρα και πολλά άλλα.












Μια ταβέρνα με το όνομα <<ΚΛΕΨΙΟΣ>> εκεί θα βρείτε τον Αποστόλη για να σας προσφέρει ντόπιο τσίπουρο και κρασί και να σας ετοιμάσει κρεατικά της ώρας ,μπάτζιο με αυγά, πεντανόστιμες χειροποίητες τηγανητές πατάτες και κάθε Παρασκευή και Σάββατο το μενού έχει και αρνί ψητό,κοκορέτσι,κεμπάπ πρόβειο και χοιρινό.










Για διαμονή δεν υπάρχει ξενώνας στο χωριό,άλλα μπορείτε να μείνετε στους ξενώνες των διπλανών χωριών Αυγερινού και Ζώνης η ακόμα και στο Τσοτύλι όπου υπάρχει ξενώνας και ξενοδοχείο.





Το χωριό γιορτάζει στης 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής, στις 25 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας σερβίρεται προβατίνα βραστή ένα έθιμο αιώνων και στην συνέχεια ακολουθεί ένα από τα ποιο παραδοσιακά και φημισμένα πανηγύρια της περιοχής.







Σας περιμένου
με!!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: