Είναι ένας ιστότοπος με περιεχόμενο πληροφοριακό,πολιτιστικό,λαογραφικό,ιστορικό και ότι άλλο συνεπάγεται,αποκλειστικά για την ανάδειξη αυτού του τόσο αγαπημένου τόπου του Άνω Βοΐου του Χωριού μας το ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ.
Για να μαθαίνουμε και προπαντός να μην ξεχάσουμε πότε!!!!!!

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Τα Ξωκλήσια του Χωριού

 Ένα θρησκευτικό στοιχείο διακατέχει τους κατοίκους του χωριού που φανερώνεται μέσα από τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου , τής Παναγίας  και από τα εικονοστάσια τής Αγίας Βαρβάρας και  του  Αγίου Γεωργίου. Τα  εκκλησάκια  περικυκλώνουν το χωριό και το προστατεύουν από κάθε εξωτερικό κακό .
 Εργασίες επισκευής και συντήρησης  γίνονται αρκετά συχνά στα εξωκλήσια του χωριού  με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε *άριστη *κατάσταση τόσο οι κύριοι όσο και οι γύρω από αυτά χώροι.


                       Το ξωκλήσι του  Άι Νικόλα

 Το ξωκλήσι του Άι Νικόλα είναι χτισμένο στην δεξιά πλευρά του δρόμου λίγο πριν φτάσουμε στο χωριό,είναι πετρόκτιστο όπως και τα περισσότερα σπίτια και κτίρια στο χωριό. Ξαναχτίστηκε το 1954 με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού, πάνω στα θεμέλια από το παλιό εξωκλήσι .
Γινόταν λειτουργία κάθε 20 του Μάη.

              






           

                 Το ξωκλήσι Άι Θανάση




Το ξωκλήσι του Άι Θανάση είναι χτισμένο στον λόφο Νότια του χωριού,είναι και αυτό πετρόχτιστο όπως και το εξωκλήσι του Άι Νικόλα. Χτίστηκε το 1946 με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού.

Γινόταν λειτουργία κάθε 2 του Μάη.









              Το ξωκλήσι της Παναγίας



Το ξωκλήσι της Παναγίας είναι δίπλα στο εικονοστάσι της Παναγίας και βρίσκεται βόρεια του χωριού.

Χτίστηκε το 1978 με δωρεά του συγχωριανού Αλέξανδρου Παπαδόπουλου.
Γινόταν λειτουργία την Τρίτη μέρα του Πάσχα ,της Αναλήψεως και της μεταμόρφωσης του Σωτήρος .









Δεν υπάρχουν σχόλια: